Exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului preşedinte palestinian Yasser Arafat, pentru a se afla dacă acesta a fost sau nu otrăvit în urmă cu opt ani, este prevăzută pentru ziua de luni, la Ramallah, în Cisiordania, în ciuda ostilităţilor dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza.
"Deplasarea judecătorilor francezi la Ramallah va avea loc în pofida ostilităţilor, dar nu este exclusă o anulare a operaţiunii în ultimul moment", a indicat o sursă implicată în dosar. Informaţia a fost confirmată de surse diplomatice franceze.
Verificări
Cei trei judecători de instrucţie care anchetează cauza morţii lui Yasser Arafat, produsă în 2004 la Paris, se vor afla la Ramallah în perioada 25 noiembrie-1 decembrie. Ei vor exhuma rămăşiţele pământeşti ale liderului istoric al Autorităţii Naţionale Palestiniene, le vor transfera la un institut medico-legal şi vor preleva eşantioane. Dacă acest calendar va fi menţinut, ei speră să afle la sfârşitul lui decembrie dacă eşantioanele prelevate sunt utilizabile, iar apoi, dacă răspunsul este afirmativ, să verifice până la primăvară dacă Arafat a fost sau nu otrăvit.
Experţi de la un laborator din Elveţia au descoperit deja o cantitate anormală de poloniu în eşantioane de pe efecte personale ale lui Yasser Arafat. Aceştia vor fi şi ei prezenţi la exhumare, mandataţi de Autoritatea Palestiniană. Lucrările de excavare la mausoleul unde odihneşte Arafat au început deja la jumătatea lunii noiembrie.
Al Jazeera a declanşat nebunia
Polemica a renăscut la 3 iulie, ca urmare a difuzării la postul de televiziune arab Al Jazeera a unui documentar din care reieşea că Institutul de Radiofizică din Lausanne, care a analizat eşantioane biologice prelevate de pe efectele personale ale lui Arafat, ar fi descoperit poloniul.
Poloniul este o substanţă radioactivă cu grad foarte r