Acţiunile celor mai lichide companii listate pe piaţa de capital au dat randamente superioare, în primele nouă luni din 2012, chiar şi faţă de economiile în valută.
Dacă economia reală a cam bătut pasul pe loc în primele nouă luni din acest an, pieţele financiare au fost mult mai dinamice şi au dat randamente superioare inflaţiei. Băncile au oferit dobânzi de peste 5% pentru depozitele în lei şi de 3% pentru cele în valută, fapt care le-a adus deponenţilor bonusuri de 5,4% până la 8%, într-o perioadă în care media scumpirilor – inflaţia – a fost de 4%. Cele mai bune plasamente au fost, însă, acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, care au surclasat randamentele oferite de depozitele bancare.
Vedetele pieţei: serviciile financiare
Cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) şi două dintre cele patru bănci ale căror acţiuni sunt cotate la Bursă au dat cele mai bune randamente în primele nouă luni. Media SIF-urilor, reflectată de indicele BET-FI, a avut o creştere de 20% din ianuarie până în septembrie, titlurile Băncii Transilvania (simbol: TLV) s-au apreciat cu 37,5%, de la 0,8 lei/acţiune în ianuarie la 1,1 lei/acţiune în septembrie, iar valoarea titlurilor Erste Group (simbol: EBS), proprietarul Băncii Comerciale Române, a crescut de la 60 la 80 de lei/acţiune, respectiv cu 33,3%.
Nu acelaşi lucru putem spune despre BRD, ale cărei acţiuni au scăzut cu 31,5% (de la 10,5 lei în ianuarie la 7,2 lei în septembrie) şi despre Banca Comercială Carpatica (simbol: BCC), în scădere de la 0,05 la 0,04 lei/acţiune.
Cine a investit la începutul anului în acţiunile companiilor care compun indicele de bază al Bursei, BET, respectând, desigur, şi ponderea acestora în „coşul“ indicatorului, a obţinut în toamnă un câştig de 8,8%. Cele mai mari ponderi în BET le au Fondul Proprietatea (20,7%), Petrom (20,5%), Banca Transilvania (20%