Năstase a mers miercuri, 21 noiembrie la Curtea de Apel pentru judecarea cererii de eliminare din pedeapsă a zilelor în care a stat la spital, menţionând că a vrut sa ajungă la morgă, nu să amâne pedeapsa.
Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, recursul lui Adrian Năstase împotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit că zilele în care a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, respectiv din 20 până în 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate în cadrul condamnării sale în dosarul “Trofeul calităţii“. Fostul premier a declarat, potrivit mediafax, că atunci când s-a împuşcat a vrut să ajungă la morgă şi nu a crezut că “într-o altă lume” va mai încerca să amâne executarea pedepsei la închisoare primită în dosarul “Trofeul calităţii”.
Năstase a spus în faţa instanţei că i se pare jignitoare remarca procurorului referitoare la faptul că poliţiştii care au asigurat paza salonului său de la Spitalul Floreasca au fost puşi pentru protejarea sa. Acesta a adăugat că „În realitate eu am vrut să ajung la morgă. Nu am crezut că într-o altă lume voi încerca să mai amân excecutarea pedepsei.„
Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a invocat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 87, alineatul 3 din Codul penal, care se referă la modul de executare a pedepselor şi cuprinde sintagma “în afară de cazul în care şi-a provocat în mod voit boala”. Cazacu a arătat că această sintagmă contravine articolului 23, alineatul 12 din Constituţie, care prevede legalitatea pedepselor, articolului 20, alineatul 1 din Constituţie, privit din prisma articolului 5, paragraful a) şi articolului 7 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Avocatul a arătat că excepţia poate fi admisă în sensul trimiterii ei pentru verificare la Curtea Constituţională. Cazacu a precizat că, raportat la situaţia lui Năstase,