Şocul inflaţiei din luna septembrie va fi resimţit până în vara anului viitor, a declarat Constantin Chirca, director adjunct al Direcţiei de Statistică din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR) în cadrul seminarului EU-COFILE 2012, eveniment organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
"Şocul inflaţiei din septembrie se va resimţi încă 11 luni, până în august", a precizat Chirca în cadrul seminarului.
În mod normal, în lipsa unor presiuni inflaţioniste puternice, care ar putea veni din deprecierea leului sau din majorarea de către stat a preţurilor administrate (de exemplu la utilităţile publice), inflaţia ar trebui să scadă consistent în septembrie 2013, pe fondul aşa-numitului "efect de bază", respectiv pentru că în calculul inflaţiei anuale preţurile din septembrie 2013 vor fi comparate cu cele din septembrie 2012, care au reprezentat un vârf.
În septembrie rata anuală a inflaţiei a urcat până la 5,33%, maximul acestui an, pe fondul scumpirii, în medie, cu 2,3% a produselor alimentare faţă de luna precedentă. Reprezentanţii industriei agricole au susţinut, încă de la începutul verii, că seceta prelungită din anumite zone agricole va duce la scumpirea mâncării. În septembrie, faţă de august, legumele au fost cu aproape 10% mai scumpe, "campioni" fiind cartofii, ai căror preţ mediu a crescut cu peste 27%. Per total, într-o singură lună, preţurile au crescut cu aproape 1,2%.
În octombrie rata anuală a inflaţiei a coborât sub 5%, respectiv la 4,96%.
La începutul acestei luni, guvernatorul BNR, Mugur Isăresu, a anunţat că Banca Naţională a revizuit în sus prognoza de inflaţie pentru anul în curs, de la 3,2% la 5,1%. Anunţul a fost făcut cu ocazia prezentării de către BNR a raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Şocul inflaţiei din luna septembrie va fi resimţit până în vara anului viitor, a declarat Constan