Poliţişti şi procurori de la Crimă Organizată au efectuat ieri 48 de percheziţii în Bucureşti, Mehedinţi şi Timiş, fiind vizate 40 de persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce prin 134 de societăţi, printre care farmacii şi firme de construcţii, au produs un prejudiciu de 7,5 mil. euro.
"Sub coordonarea liderilor grupării, învinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale, pentru a obţine beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Membrii grupării au emis facturi fiscale, atestând operaţiuni comerciale fictive, către beneficiarii activităţii infracţionale, un număr de 134 de societăţi comerciale care, în baza facturilor fictive de achiziţii mărfuri, emise de firmele controlate de către învinuiţi, au dedus TVA şi micşorat profitul şi au virat în contul societăţilor "furnizoare" suma de peste 100.000.000 lei. Sumele de bani erau retrase din conturi de către liderii grupării, şi predate administratorilor societăţilor beneficiare, în schimbul unor comisioane cuprinse între 5-10%. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 7.500.000 de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA", a comunicat ieri DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, citaţi de Mediafax, în acest caz sunt vizaţi zece oameni de afaceri, între care Rodica Vlad, patroana unui important lanţ de farmacii şi pensiuni din municipiul Timişoara. Rodica Vlad deţine zece farmacii şi două pensiuni în Timişoara, toate purtând acelaşi nume, "Vlad". De asemenea, ea mai deţine şi o firmă de catering, în municipiul Timişoara.
De asemenea, sunt vizaţi proprietarul firmei de obiecte sanitare Piastrelle din Lugoj, patronul unei societăţi de construcţii, dar şi al uneia de amenajări interioare din Timişoara, precum