Un succes Romani Cris este implementat de Consiliul Europei în toată ţările cu comunităţi rome. Cele 1.000 de femei formate ca mediatoare sanitare au reuşit să "schimbe lumea" Sursa: EVZ
Mediatorul sanitar este o ocupaţie nouă în Nomenclatorul de Meserii, ce a fost inventată de Romani CRISS. Este vorba despre o femeie romă, dintr-o comunitate cu peste 700 de persoane care aparţin acestei etnii, care are rolul de a-i ajuta pe romi să meargă la medic, pentru a beneficia de servicii medicale.
Primul pas al integrării: asistenţa medicală
Mediatorul sanitar este cel care le explică romilor ce drepturi au ca asiguraţi medical, cum să beneficieze de acestea, unde trebuie să le plătească şi cum să se înscrie pe lista unui medic de familie.
Alăturați-vă campaniei „Cine, când și cum schimbă România” pe Facebook!
„După 17 ani de la implementarea acestui concept de mediator sanitar, accesul romilor din comunităţile sărace la serviciile medicale s-a dezvoltat foarte mult. Ideea ne-a venit pe la începutul anilor ’90, după ce în România avuseseră loc mai multe conflicte interetnice, care se soldaseră chiar cu omorârea unor romi. Am vrut să restabilim o punte de comunicare cu autorităţile locale. Ne-am gândit că cel mai bine ar fi ca o femeie din comunitate să acţioneze ca interfaţă, între romi şi comunitate, pentru că faţă de bărbaţi exista încă o ostilitate crescută”, povesteşte Marian Mandache, actualul director executiv al organizaţiei.
„Proiectul a fost pus în practică datorită organizaţiei Comitetul Catolic contra Foamei şi pentru Dezvoltare (CCFD – n.r.). Am pornit cu 20 de mediatoare formate şi angajate de noi, Romani CRISS. În perioada 2001–2002, conducerea Ministerului Sănătăţii a spus că e un proiect foarte bun şi a decis să-l preia şi să-l dezvolte. Ministerul a decis extinderea numărului de mediatori sanitari şi angajarea acest