SUA a folosit un soft de spionaj pentru a pătrunde ilegal în computerel prezidenţiale cu luni în urmă. Aceasta este concluzia agenţiei franceze care se ocupă de războaie cibernetice potrivit revistei „l'Express".
Potrivit acestei publicaţii, computerele mai multor consilieri apropiaţi ai preşedintelui de atunci, Nicolas Sarkozy - inclusiv al şefului său de cabinet Xavier Musca - au fost compromise în luna mai de un virus care semăna cu „Flame", despre care se spune că a fost creat de o echipă americano-israeliană pentru a lua ca ţintă programul nuclear iranian. Oficiali francezi, sub protecţia anonimatului, au dat vina pe SUA.
„Poţi să fii în termeni foarte buni cu o „ţară-prietenă" şi totuşi să vrei să ştii că susţinerea ei este garantată - mai ales într-o perioadă de tranziţie", a declarat un oficial francez.
Acest atac cibernetic ar fi avut loc cu câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, pe care Sarkozy l-a pierdut în favoarea socialistului Francois Hollande.
Secretarul de stat pentru Securitate internă, Janet Napolitano, nu a negat acuzaţiile atunci când a fost întrebată direct dacă sunt adevărate. "Nu avem un partener mai bun decât Franţa, nu avem un aliat mai bun decât Franţa", a răspuns Napolitano, într-un interviu cu „l'Express".
"Cooperăm în multe zone legate de securitate. Sunt aici pentru a consolida aceste relaţii şi pentru a crea altele noi", a spus ea.
În interviu, Napolitano a mai spus că între viruşii Flame şi Stuxnet şi guvernul american „nu au fost niciodată făcută vreo legătură". Casa Abă nu a dorit să comenteze aceste informaţii, preluate şi de presa americană.