I-am găsit pe muzicanţii de la care a furat meserie Mihai Răzvan Ungureanu, în anii de liceu. El ţinea basul şi cânta printre mese la câte o nuntă de ţară
Mihai Răzvan Ungureanu făcea bani de buzunar şi se distra împreună cu fraţii Mandache, muzicanţi de profesie. La chitară, MRU înteţea petrecerea când profesioniştii oboseau. Formaţia Mandache se trage din lăutari vechi, care au cântat la spectacolele lui Constantin Tănase şi au învăţat ce înseamnă să fii discret în preajma boierilor.
Între olimpiadele de Română, Istorie şi Matematică, Mihai Răzvan Ungureanu se distra cântând la chitară. Mai întâi într-o formaţie de liceu, Grafic, apoi în compania unor profesionişti, fraţii Mandache, cântăreţi de nuntă şi petrecere. „În 1980, am cântat pentru prima dată la un Revelion organizat de Uniunea Tineretului Comunist. Apoi, tot ne chemau să cântăm la petrecerile uteciştilor”, îşi aminteşte Petrică Mandache, omul despre care MRU vorbeşte elogios. „Avea mâini fermecate, pe ce punea mâna se transforma în instrument. De la el am învăţat tehnici de bas”, spune MRU într-un interviu din Kamikaze. Într-adevăr, Petrică Mandache cântă la şapte instrumente şi i se spune şi azi Mână-de-aur.
Petrică Mandache ştie să cânte la şapte instrumente. Fostul premier făcea repetiţii cu el la Iaşi, la Clubul Panifi caţiei
FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
Formule de bas
„Prin 1985-1986 am colaborat cu domnul Ungureanu. Eram în vogă atunci. Cânta la despărţiri, la naşi, la socri, era în plus faţă de trupa pe care o aveam noi. Îmi amintesc că îi dădeam formule de bas. El cânta foarte bine din chitară, dar cânta frumos şi din voce. La petreceri se cereau şi manele. Dar el ştia şi folk, rock. La nunţile unde mergeam aveam program: la ţară, muzică populară foarte multă şi el ţinea programul de bas”, afirmă Petrică.
„Cântam în colb, în glod. Curgea ploaia pe sarmale că era c