Presedintele Traian Basescu se afla in aceste zile la Bruxelles cu un mandat foarte clar: sa negocieze alocarea de fonduri cat mai mari pentru Romania. Potrivit expertilor, chiar daca vom obtine bani in plus, asta nu inseamna ca ii vom si cheltui, pentru ca atragerea acestora este o misiune cu adevarat imposibila. Motivele?
1.Chiar daca UE ar vrea sa ne dea banii, n-avem cum sa ii luam
Mecanismul de absorbtie prevede ca statul sa aloce banii pentru proiectele pe fondurile europene si apoi sa-i recupereze de la Bruxelles. Cum bugetul este “in pioneze”, mai ales in aceasta perioada de criza, este practic imposibil ca Romania sa poata cofinanta proiectele propuse.
2. Fondurile UE, afacere de partid
Mare parte din proiectele de finantare europeana s-au derulat, in acesti ani, cu sprijin politic. Cine a dorit sa ia fonduri, a avut nevoie de pile, cunostinte si relatii la organismele de control. Fara know-how-ul politic, putini au fost cei care au reusit sa obtina bani europeni.
Cum cei care controleaza acest domeniu au atras cat au putut de mult, restul fondurilor au ramas nefolosite. In absenta unei politici transparente de evaluare a dosarelor de finantare, este putin probabil ca fondurile atrase de Romania sa creasca in urmatorii ani.
3. Finantarile nu (mai) pot fi deturnate
Chiar daca are la dispozitie o adevarata mina de aur – 33 miliarde de euro, Romania nu a putut atrage mai multi bani pentru ca, pentru baietii destepti din politica si administratie, afacerea cu fonduri UE nu este rentabila. Business-urile cu finantare europeana sunt strict controlate de inspectorii anti-frauda de la Bruxelles, astfel ca banii sunt greu de deturnat.
Dovada ca, din cauza licitatiilor trucate si achizitiilor supraevaluate, programele de finantare au fost blocate. Cititi detalii in materialu