Rover-ul NASA a trimis multe informaţii despre Planeta Roşie de la aterizarea sa, pe 6 august. Ultima descoperire este încă studiată şi va fi făcută publică în luna decembrie. Până atunci, NASA anunţă că noile date sunt demne de cărţile de istorie.
NASA analizează datele primite de la robotul Curiosity, care a studiat compoziţia mostrelor de sol şi a atmosferei. „Aceste informaţii vor face istorie", a spus John Grotzinger, cercetător în cadrul proiectului, refuzând să detalieze descoperirea făcută până la confirmarea analizelor, informează theverge.com.
Curiosity a mai fost aproape de o descoperire istorică în momentul în care senzorul SAM a detectat metan într-o mostră a atmosferei. Prezenţa metanului ar fi confirmat existenţa organismelor vii pe Marte. La măsurătorile ulterioare însă, gazul nu a mai fost prezent în compoziţia atmosferei.
NASA testează sistematic datele obţinute pentru a confirma corectitudinea noii descoperiri, înainte de a o anunţa comunităţii ştiinţifice. Pe de o parte, ar vrea să spună tuturor ce au descoperit, dar, pe de altă parte, trebuie să aştepte pentru că vor să se asigure că rezultatele deţinute nu sunt accidentale sau citiri eronate ale instrumentelor lui Curiosity.
„Ne vin date de la SAM chiar în momentul în care vorbim, şi datele arată foarte interesant" a declarat în urmă cu o săptămână John Grotzinger pentru npr.org. SAM este un laboratorul chimic în miniatură cu care este dotat Curiosity.
NASA pune la punct şi o strategie de a aduce pe Pământ mostre de sol de pe Marte, conform space.com. Aceasta este considerată cea mai bună metodă de a determina dacă există semne de viaţă pe Marte. Cele mai interesante sunt în peşterile subterane, estimează specialiştii.