Istoria predării rădăuţeanului Daniel Morar, zis „Burliuţ”, în vârstă de 40 de ani, către autorităţile americane este aproape de final.
Acuzat de fraude bancare în valoare de aproape 2 milioane de dolari, „Burliuţ” şi-a dat ieri acceptul pentru a fi trimis în SUA. Declaraţia a fost consemnată la Curtea de Apel Suceava, acolo unde se analiza cererea de punere în aplicare a mandatului internaţional de arestare, emis de Tribunalul Districtual din Arizona în urmă cu mai bine de un an de zile.
Trimiterea lui Daniel Morar în SUA mai este doar o chestiune de zile, perioadă în care rădăuţeanul va rămâne în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, acolo unde se află din seara zilei de 31 octombrie 2012.
A doua zi după arestare, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat percheziţii la două proprietăţi din Rădăuţi ale lui „Burliuţ”. De aici, au fost ridicate o serie de hârtii şi alte materiale care ar putea fi folosite cu ocazia anchetei din SUA.
Cercetările americanilor împotriva lui Daniel Morar au început în urmă cu patru ani. Filat de FBI în cadrul operaţiunii botezate "Cash Back" din Arizona, rădăuţeanul s-a numărat printre cele 36 de persoane suspectate că au comis fraude imobiliare estimate la 100 de milioane de dolari. Dintre cei 36 de suspecţi şase erau români, Gheorghe Babeti (54 de ani), Cosmina Bunea (32 de ani), Dorel Irimiciuc (56 de ani), Samuel Doboş (32 de ani), Cipriano Bogdan Ionuţescu (36 de ani) şi Daniel Morar (40 de ani), iar o parte dintre ei au şi fost arestaţi la acea vreme de autorităţile din SUA.
Daniel Morar a reuşit să revină în ţară, unde a dezvoltat o serie de afaceri imobiliare. El a construit în Rădăuţi trei blocuri, dar nu a reuşit să obţină prea multe profituri de pe urma acestora.
În cazul grupului de 36 de persoane arestate în Arizona, din care f