Agenţia de rating Moody,s a retras nota de excelenţă a Franţei de „triplu A", decizie care intervine după critici recurente privind situaţia economică a Franţei şi temerile „unei bombe cu explozie întârziată în inima Europei", formulate de presa anglosaxonă şi de mari investitori.
"Dedramatizare" este linia adoptată de Executivul de la Paris după ce, în noaptea de luni spre marţi, agenţia Moody's a retras Franţei „triplul A". Semn al voinţei de minimalizare a afacerii, palatele Matignon şi Elysée s-au abţinut de la comentarii. Ministrul Finanţelor, Pierre Moscovici, a fost cel care a declarat că „decizia priveşte situaţia lăsată de predecesorii noştri - pierderea competitivităţii, creştere slabă, deficit crescând" şi a amintit că „reformele angajate de guvern vizează redresarea economiei". Datoria publică a Franţei este notată de-acum de Moody's cu „Aa1", dar sancţiunea este însoţită de o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă ameninţarea unei noi degradări pe termen mediu.
Agenţia citează „perspective bugetare incerte din cauza degradării" economice şi capacitatea „diminuată" a Franţei de a rezista la eventuale noi şocuri în zona euro. A evocat „un risc" ce planează asupra creşterii economice şi deci a finanţelor publice, din cauza „multiplelor sfidări structurale", printre care „o pierdere de competitivitate graduală, dar continuă" şi „rigidităţile pieţei muncii, bunurilor şi serviciilor". Moody's este a doua din cele trei mari agenţii internaţionale de rating care retrage Franţei preţiosul „triplu A", după Standard&Poor's, în urmă cu zece luni. A treia agenţie, Fitch, este singura care notează Franţa cu „AAA" chiar dacă avertizează că urmează o scădere în 2013. De la decizia S&P, doar patru ţări din zona euro mai beneficiază încă de cei trei A din partea celor trei mari agenţii - Germania, Finlanda, Luxemburg şi Olanda -, state din nordul Europe