Gh. Cojocaru: „Tiraspolul tinde să sublinieze angajamentul său de a se integra în structurile euro-asiatice, promovate de Rusia”.
Despre ultimele declarații ale conducerii separatiste de la Tiraspol în privința priorităților sale externe au stat de vorbă, în studioul nostru de la Chișinău, Valentina Ursu și istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.
Gheorghe Cojocaru: „Politica „externă” a Tiraspolului, dacă se poate vorbi despre o asemenea activitate a structurilor specializate ale enclavei transnistrene, este axată pe repere sigure și stabile încă de la începuturile decupării acestei zone din corpul unitar al actualei Republici Moldova. Vectorul răsăritean a fost și rămâne axa în jurul căreia se învârte întreaga activitate de politică „externă” a factorilor de decizie transnistreni.”
Europa Liberă: Dar, ce presupune „vectorul răsăritean”, pentru că la răsărit de zona din stânga Nistrului a Republicii Moldova se află mai întâi Ucraina, apoi Rusia, Belarus?
Gheorghe Cojocaru: „În istoria recentă a acestei zone au existat episoade în care liderii de la Tiraspol au încercat să joace și cartea ucraineană, în special, atunci când, din anumite motive, se înregistrau scăderi temporare de temperatură în relațiile cu Moscova. Și actualul lider, Evgheni Șevciuk, care nu s-a numărat la începutul mandatului său printre favoriții Kremlinului, a cochetat un timp cu Kievul, după care a revenit ferm pe orbita cursului tradițional, aliniindu-se la imperativele politicii externe ale Federației Ruse. Cu atât mai strânsă această aliniere cu cât, deocamdată, actuala administrație ucraineană nu pare să dispună de instrumentele și resursele necesare pentru a atrage interesul Tiraspolului, Moscova fiind cea care gestionează autoritar evoluțiile din zonă.”
Europa Liberă: Totuși, în așa-zisa „Concepție a politicii externe” a Ti