ZIUA MONDIALA A TELEVIZIUNII. În decembrie 1996, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat data de 21 noiembrie drept Ziua Mondială a Televiziunii, în semn de sărbătorire a zilei în care s-a desfăşurat primul Forum Mondial al Televiziunii, în urmă cu 16 ani, scrie Mediafax.
Conceptul de aniversare a televiziunii a apărut ca simbol al recunoaşterii “impactului în continuă creştere pe care televiziunea îl are asupra luării de decizii prin direcţionarea atenţiei, la nivel mondial, asupra conflictelor şi a ameninţărilor la adresa păcii şi a securităţii”, precum şi al recunoaşterii “rolului său potenţial în consolidarea focusului pe alte probleme majore, inclusiv pe cele economice şi sociale”, informează site-ul oficial al Naţiunilor Unite.
Pe acelaşi site se precizează că Ziua Mondială a Televiziunii nu sărbătoreşte dispozitivul în sine, ci mai degrabă filosofia pe care o reprezintă, considerând televiziunea “un simbol pentru comunicare şi globalizare în lumea contemporană”.
Ziua Mondială a Televiziunii, sărbătorită pe 21 noiembrie
LANSARE DE CARTE. Grigore Cartianu şi-a lansat volumul „Jurnalul unui puci ratat“, la standul Editurii Adevărul de la Târgul de Carte Gaudeamus. Cartea reuneşte editorialele pe care jurnalistul le-a scris astă-vară în ziarul Adevărul şi reprezintă cronica unei tentative de lovitură de stat, scrie Adevărul.
Grigore Cartianu a precizat că a făcut o pauză de la subiectul Revoluţiei, pe care-l va relua în cărţile lui viitoare, pentru a aborda tema crizei politice din această vară. Cum evenimentele erau foarte grave, Cartianu a considerat că e de datoria lui să se mobilizeze: „În vara aceasta m-am simţit mai puţin ziarist şi mai mult un luptător pe tărâmul democraţiei. În vara asta m-am simţit un soldat pe frontul adevărului”, a spus Grigore Cartianu.
Grigore Cartianu: „M-am simţit un soldat pe frontul