România, Croaţia şi Serbia sunt singurele ţări din fostul bloc comunist care au interzis plasarea în instituţii a copiilor cu vârste sub 3 ani, se arată într-un raport UNICEF prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe internaţionale, informează Agerpres.
Evenimentul, desfăşurat la Sofia, a fost deschis de preşedintele bulgar Rosen Plevneliev şi s-a bucurat de prezenţa mai multor miniştri şi experţi din 21 de ţări.
Rezultatele unor studii recente care au documentat cazurile de abuz şi violenţă asupra copiilor în instituţiile publice de ocrotire a copilului, OHCHR (Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului ) şi UNICEF au lansat în anul 2011 o campanie pentru a stopa practica plasării copiilor sub trei ani în instituţii rezidenţiale. Rapoartele au arătat că în Europa şi Asia Centrală, inclusiv în cadrul UE, peste un milion de copii şi adulţi trăiesc în instituţii rezidenţiale pe termen lung. Mai mult, sute de mii de copii mici cu dizabilităţi sunt plasaţi în centre administrate de stat care le pun în pericol dezvoltarea normală.
În acest context, organizaţiile solicită guvernelor din regiune luarea unor măsuri care să asigure respectarea drepturilor copiilor, precum şi alocarea de fonduri pentru proiecte şi programe care să menite să garanteze un nivel de educaţie la standarde internaţionale.
Totodată, apelul face referire la plasarea copiilor doar ca o măsură de urgenţă pe termen scurt sau în mod planificat pentru o perioadă de sub şase luni - şi doar când acest lucru este absolut necesar şi în interesul superior al copilului.
Potrivit sursei citate, practica moştenită din comunism constând în abandonarea copiilor în îngrijirea statului s-a menţinut într-un ritm de 15.000 de abandonuri pe an în 21 de ţări europene şi asiatice provenite din fostul bloc communist.
“Multe ţări mizează încă pe plasarea în instituţii,