Elevii din comuna Câlnic, judeţul Alba, învaţă acum într-o clădire construită în 1900, nerenovată vreodată. Prin proiectul lor de ecologizare a Cetăţii din Câlnic, parte din patrimoniul UNESCO, ce datează din secolul XVII, ei au câştigat competiţia organizată de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, prin care şcoala lor va fi prima şcoală 100% ecologică, cu girul Ministerului Educaţiei.
Nu are apă curentă, nici aviz sanitar sau băi, iar instalaţiile şi clădirea cu totul sunt mai vechi de 100 de ani, retrocedată foştilor proprietari, dar răscumpărată de către autorităţile locale şi nerenovată niciodată.
Şcoala Gimnazială Câlnic, din judeţul Alba, va deveni însă în vară prima şcoală verde 100%, după ce elevii au câştigat cu un proiect de ecologizare a şcolii şi a Fortăreţei Medievale din comună, veche de câteva secole şi înscrisă în patrimoniul UNESCO, o competiţie organizată de Ministerul Educaţiei şi Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi - RoGBC).
Şcoala se află într-o situaţie cu adevărat delicată şi necesită introducerea apei curente, pentru a putea obţine avizul sanitar, izolarea termică, schimbarea geamurilor şi a uşilor din lemn, schimbarea instalaţiei electrice, construirea de băi, dar şi tencuirea şi zugrăvirea sălilor de clasă.
Restaurare ecologică
Instituţia de învăţământ va beneficia de o restaurare ecologică, adică toate materialele care vor fi utilizare în lucrările de reabilitare provin din surse nepoluante, susţin reprezentanţii RoGBC, care au anunţat că noua şcoală va fi gata în vara lui 2013.
"Am mers la Câlnic pentru a face expertiza tehnică de specialitate, urmează ca în perioada decembrie 2012-mai 2013 să avem partea de design şi de proiectare a noii şcoli, iar în vacanţa de vară din 2013, iunie-septembrie, să aibă loc lucrările de renovare. Practic, anul viitor, elevii din Câlnic v