Scris de Otilia Șandor - Pompierii bat judeţul pentru a informa bihorenii despre pericolul pe care îl reprezintă focul pentru copii.
În cadrul campaniei de informare şi educare publică „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” ce a început în septembrie şi se va încheia în martie anul viitor, pompierii urmăresc scăderea numărului de incendii produse în locuinţe şi gospodării şi, implicit, reducerea numărului victimelor din rândul copiilor.
Campania a fost iniţiată pe plan naţional, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu E-ON România şi se concretizează în descinderi în toate comunele ţării, pentru informarea românilor.
De la începutul acestei săptămâni, pompierii bihoreni de la Inspecţia de Prevenire au fost în comunităţile suprapopulate din Suplacu de Barcău, Tăuteu, Săcuieni, Diosig, Tinca şi Batăr. Salvatorii şi reprezentanţi ai primăriilor din aceste localităţi au împărţit localnicilor materiale de informare şi sfaturi despre prevenirea incendiilor în locuinţe în perioada sezonului rece.
Pompierii îşi motivează acţiunea de prevenire pe baza realităţii din teren. Astfel, în ultimii doi ani şi jumătate, s-au produs 39.760 de incendii la nivelul ţării, din care 22.160 au avut loc la locuinţe şi gospodării, iar din cele 1.709 de victime ale acestor evenimente, 153 au fost copii, 57 dintre aceştia pierzându-şi viaţa.
La nivel local, în acest an nu s-au înregistrat pe raza judeţului Bihor incendii soldate cu victimizarea copiilor, dar multe incendii au pus în pericol viaţa mai multor copii, din pricina jocului cu focul.
Pentru a evita tragedii, pompierii bihoreni de la Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au decis ca în cadrul campaniei să discute cu cât mai mulţi bunici, părinţi şi alte rude ale copiilor din Bihordespre pericolul la care sunt expuşi copiii atunci când s