Comitetul Regiunilor al UE a criticat, joi, intenţia de reducere a fondurilor care vor fi alocate pentru coeziune pe bugetul 2014-2020, avertizând că acest instrument este una dintre principalele soluţii pentru depăşirea recesiunii din UE.
"Comitetul Regiunilor a transmis un puternic avertisment împotriva trendului actual spre o creştere a reducerilor la bugetul UE, reafirmând în acelaşi timp angajamentul său pentru ca Politica de Coeziune să asigure rezultatele aşteptate în privinţa creşterii economice sustenabile şi crearea de noi locuri de muncă", informează un comunicat transmis, joi, de această instituţie europeană.
Preşedintele Comitetului Regiunilor, Ramon Luis Valcarcel, a remarcat că din luna iulie în cadrul discuţiilor de la nivelul Consiliului UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 s-a instalat o tendinţă privind reducerea alocărilor pentru fondul de coeziune faţă de propunerea Comisiei Europene.
"Dacă acest trend va continua, strategia europeană privind creşterea economică şi noile locuri de muncă riscă să fie compromisă foarte serios şi slăbirea acestui instrument ar putea să afecteze şi legitimitatea eforturilor privind consolidarea fiscală în UE", a spus Valcarcel.
Potrivit poziţiei Comitetului Regiunilor, Politica de Coeziune nu trebuie să devină un instrument de sancţionare, iar regiunile şi autorităţile locale nu trebuie să fie penalizate în urma greşelilor guvernelor din ţările membre.
Poziţii similare cu cea a Comitetului Regiunilor a exprimat în ultima perioadă şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care consideră oportună adoptarea propunerea Comisiei Europene privind bugetul UE 2014-2020.
Propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, privind bugetul UE 2014-2020 operează reduceri de aproximativ 30 de miliarde de euro la fondul Politicii de Coeziune, căreia p