Călătorii trebuie să fie informaţi cu privire la întârzierile sau la anulările trenurilor care reprezintă principalele legături feroviare, oricare ar fi întreprinderea feroviară care le asigură, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Gestionarul de infrastructură feroviară are obligaţia de a furniza întreprinderilor feroviare, în timp real, toate informaţiile cu privire la legăturile asigurate de celelalte întreprinderi, arată, joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene într-un comunicat de presă.
Decizia a fost luată într-un caz în care întreprinderea feroviară Westbahn Management GmbH din Austria a dat în judecată gestionarul de infrastructură ÖBB-Infrastruktur AG, instanţa austriacă solicitând CJUE clarificări privind interpretarea dreptului Uniunii.
Westbahn Management GmbH furnizează servicii de transport feroviar de călători în Austria pe traseul Viena-Salzburg. ÖBB-Infrastruktur AG este gestionarul de infrastructură feroviară din Austria şi administrează cea mai mare parte a reţelei de cale ferată din Austria, inclusiv traseul Viena-Salzburg. Aceasta dispune de datele în timp real cu privire la poziţia tuturor trenurilor care circulă pe reţeaua de cale ferată austriacă pe care o administrează. Aceste date sunt transmise diferitelor întreprinderi feroviare atunci când ele privesc trenurile întreprinderilor respective, a precizat CJUE.
Westbahn Management a solicitat ÖBB-Infrastruktur să îi furnizeze în timp real datele referitoare la trenurile celorlalte întreprinderi feroviare pentru a putea să îşi informeze călătorii cu privire la orele de plecare reale ale trenurilor şi să asigure legăturile.
ÖBB-Infrastruktur a refuzat să permită accesul la aceste informaţii pentru motivul că, în principiu, ea transmite doar datele aferente întreprinderii feroviare în cauză. Aceasta a recomandat Westbahn Management să în