Guvernul urmează să adopte un act normativ ale cărui prevederi sunt menite să crească transparenţa procedurilor de achiziţie publică, stipulând, totodată, dublarea pragului de la care sunt permise achiziţiile publice fără licitaţie - de la 15.000 de euro la 30.000 de euro.
Preşedintele ANRMAP, Lucian Dan Vlădescu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că proiectul de modificare a OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică a fost prezentat în şedinţa de guvern, într-o primă lectură, pe 20 noiembrie. Documentul a primit avizele de la toate instituţiile implicate în procedura de avizare şi urmează să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei din 27 noiembrie.
El a spus că actul normativ este modificat ca urmare a recomandărilor formulate de Comisia Europeană în raportul Deloitte, finalizat în august 2011 şi prezentat autorităţilor române la sfârşitul anului trecut.
'Iniţiativa de ridicare a pragului de achiziţie de la 15.000 de euro la 30.000 de euro este iniţiativa mea personală şi eu am susţinut-o începând cu luna iunie. Proiectul de act normativ are în vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 de euro la 30.000 de euro. Decizia finală va fi a Guvernului', a spus Lucian Dan Vlădescu.
Întrebat care este argumentul ridicării pragului, el a afirmat că, potrivit datelor statistice, numărul total al procedurilor de achiziţie publică situate între 15.001 şi 30.000 de euro este de 17% din total, dar valoarea lor este de numai 0,97% din totalul procedurilor.
'Toate autorităţile publice, inclusiv ANRMAP, trebuie să-şi aloce aproximativ 17% din timp pentru proceduri care însumează 0,97% din totalul achiziţiilor publice. Eu personal apreciez că nu de aici apar fraudele. În plus, de multe ori, o procedură de achiziţie publică generează cheltuieli mai mari din