- Cultural - nr. 228 / 22 Noiembrie, 2012 Mai ales acum, in Post, nu doar preotii, ci si medicii, ne atrag atentia despre marile beneficii pe care postul le are asupra trupului si a sufletului nostru. Din punct de vedere medical, renumitul dr. Gheorghe Mencinicopschi ne avertizeaza ca, pentru un Post cu folos si sanatos, este intelept din partea noastra daca, uitandu-ne mai atent la rafturile cu exponate de Post din magazine, am fi mai atenti la etichetele lor (ca nu cumva sa avem surpriza ca de fapt mancam ceva de dulce) si la faptul ca aceste produse contin sare, zahar, grasimi, E-uri, sau sunt organisme modificate genetic! Problema s-ar rezolva mult mai usor si mai bine, sustine acest mare specialist in domeniul alimentatiei sanatoase, daca s-ar cumpara o carte de bucate de Post si s-ar folosi produse sigur naturale. Sa-l ascultam pe domnul doctor Mencinicopschi: "Mai intai ar trebui sa constientizam ce inseamna un aliment de post. Hrana de post pentru ortodocsi este o mancare traditionala acceptata de cei care reglementeaza domeniul, de preoti. Sunt alimente care in mod traditional nu pot contine aditivi alimentari, E-uri. Nu pot contine arome artificiale, pentru ca nu mai sunt de post in aceasta situatie. O parte din acele substante care se regasesc in asa-zisele alimente de post ne pot face rau. Fosfatii se regasesc in astfel de alimente de post si acestia ingreuneaza foarte mult functia renala. Sunt astazi multe semnale ca bolile renale au aparut, si ele, la varste foarte mici, la copii. Mancarea de post este o mancare simpla, nu este o mancare sofisticata, complicata, cu sosuri, nu este o mancare elaborata, ci cat mai apropiata de starea ei naturala. Cel mai bine este sa ne luam o carte cu retete autentice, traditionale de post si sa incepem sa gatim acasa. Lucrul acesta ne va permite sa avem si o mancare sanatoasa, o mancare care in aceasta perioada de pos