Scris de Călin Corpaş - Edilii şi prefectul au ţinut joi să prezinte felul în care arată Grădina Zoologică din Oradea.
Motivul inflaţiei de VIP-uri: finalizarea lucrărilor de reamenajare şi extindere a Zoo, de către constructorul MBS Group Cluj-Napoca. Contractul de finanţare s-a semnat în 2008, dar lucrările au demarat abia în decembrie 2010. Investiţia s-a ridicat la 19,45 milioane de lei noi (TVA inclus), 75% din cheltuieli fiind suportate de Ministerul Mediului, iar 25%, plus cheltuielile neeligibile, de către Primăria Oradea.
Ieri, leilor şi urşilor le cânta Adele, din difuzoarele cu care a fost dotată Grădina Zoologică. Marea majoritate a animalelor exotice urmează să fie aduse. Zoo se va deschide în cursul anului viitor. Dacă e să ne comparăm cu des frecventata Grădină Zoo din Nyireghaza, Zoo Oradea are, la rându-i, anumite amenajări asemănătoare, atractive pentru public. Cea din oraşul maghiar este evident mai mare şi mai spectaculoasă, fiind amenajată într-o pădure. Totuşi, şi Grădina Zoologică orădeană şi-a dublat suprafaţa, întinzându-se acum pe 7,5 hectare.
O destinaţie inedită este casa liliecilor ce vor fi aduşi cât de curând. Intrând în spaţiul destinat liliecilor, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, a fost inspirat de luminile roşii specifice acestei amenajări, amintindu-şi pe loc de vizita sa recentă la Grădina Zoo din… Amsterdam!
Zoo Oradea a primit o altă faţă, ce aduce cu ceea ce orădenii văd prin străinătate. Animalele au acum spaţii generoase în aer liber, dar şi spaţii închise, amenajate la standard european. Există şi o incintă în care elevii ce vor vizita Grădina vor putea să-şi ţină orele de biologie. Investiţia prevede cabinet veterinar, un punct de prim-ajutor, o clădire pentru angajaţi, o clădire administrativă cu punct de intrare-ieşire prevăzut cu un sistem de turchineţi, o zonă pentru relaxa