Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a pus pe masa "celor 27" o variantă de buget care avantajează ţările mici, dar taie câteva miliarde din proiectele destinate în special contributorilor, au declarat pentru gândul surse europene. Faţă de varianta anunţată, aproximativ 955 de miliarde de euro, nu apar tăieri suplimentare la bugetul total. Practic, după o zi întreagă de întâlniri cu fiecare lider european venit la Bruxelles, van Rompuy mută banii dintr-un capitol bugetar în altul. Cel mai bine ies ţările intrate în ultimii ani în UE, proiectele de coeziune primind în plus 11 miliarde de euro. Un plus important apare şi la Politica Agricolă Comună, 7,7 miliarde, domeniu în care România e interesată direct. Van Rompuy a scăzut în schimb de la Competitivitate 13,1 miliarde de euro, de la Securitate şi Cetăţenie - 1,6 miliarde şi 5,5 miliarde de la "Europa Globală" care include şi rezerva de urgenţă a UE.
La start, bugetul include şi o altă propunere apropiată de ceea ce spera România. Astfel, procentul de care va depinde suma totală a fondurilor de coeziune care se pot absorbi într-un an a fost propus să fie de 2,34 în condiţiile în care România şi-l doreşte de 2,4. Dezavantajele României sunt că în propunere apar scăderi de la 85% la 75% pentru cofinanţare, prefinanţarea scade de la 7-9 procente la 2 la sută, iar TVA ar deveni neeligibil. Dacăs-ar adopta, impactul pe buget ar fi 2,2-2,4 miliarde de euro pe an, bani de care depinde accesarea fondurilor.
Cu această variantă de buget pusă pe masa liderilor UE, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat optimist în privinţa unui acord. "Sunt optimist. Cred c[ se va ajunge la un acord", a spus şeful statului.
Negocierile se reiau vineri.
Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor.
UPDATE 01.52 Per total, în propunerea şefului CE, pentru Coeziune fondurile ar aju