Constituţia propusă de USL prevede obligativitatea ca preşedintele să desemneze premierul din rândul formaţiunii politice care a câştigat alegerile, stabileşte că primul-ministru reprezintă România la nivelul UE în chestiunile bugetare, permite schimbarea deciziilor CCR cu votul a două treimi din Parlament şi diferenţiază atribuţiile în privinţa senatorilor şi deputaţilor.
Noua Constituţie vizează de asemenea atât modificarea cvorumului pentru validarea referendumului, cât şi introducerea votului regional. Conform proiectului USL, membrii Curţii Constituţionale vor fi aleşi din rândul magistraţilor de carieră, iar parlamentarii care îşi schimbă partidul în timpul mandatului îşi vor pierde automat postul din legislativ.
Principalele prevederi ale Constituţiei propuse de USL:
-restricţionarea atribuţiilor Preşedintelui pentru reprezentarea României la CE
-impunerea Preşedintelui de a desemna premierul in partidul cu cele mai multe mandate
-modificare cvorumului pentru validarea referendumului
-schimbarea deciziilor CCR cu două treimi din numărul parlamentarilor
- membrii CCR vor fi aleşi din rândul magistraţilor de carieră
-Guvernul decide ordinea de zi din Parlament
-premierul va fi înlocuit dacă o moţiune de cenzură e adoptată
-traseismul politic duce la pierderea funcţiei
-introducerea regiunilor şi a alegerilor regionale
-mandate diferite ca durată şi atribuţii pentru senatori şi deputaţi
Într-o intervenţie la România TV, Victor Ponta a precizat că modificările se impun pentru a evita situaţiile “absurde” care rezultă în urma actualelor raporturi dintre instituţii. Potrivit lui Victor Ponta, respectivele prevederi se impun începând cu următorul mandat de preşedinte astfel încât să fie evitate conflictele din timpul mandatului lui Traian Băsescu.
“Trebuie să punem în Constuţie preved