Luna viitoare, Ministerul Sănătăţii va emite un ordin care prevede că femeile însărcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV.
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a anunţat la Cluj-Napoca introducerea obligatorie a acestui test care este prevăzut şi acum în setul de analize pentru gravide, dar nu are un character obligatoriu. Potrivit lui Streinu-Cercel, beneficiile unei asemenea investigaţii obligatorii sunt enorme, fiind vorba în primul rând despre naşterea unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV
Datorită progreselor înregistrate în ultimii ani, riscul transmiterii HIV de la mamă la copil a scăzut de la aproximativ 40% la 2%, dacă metodele de intervenţie adresate gravidei infectate cu HIV sunt realizate la timp. ,,Femeile infectate HIV pot naşte copii sănătoşi dacă respectă cu stricteţe indicaţiile medicilor specialişti”, a declarat Florin Stamatian, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie I, Cluj-Napoca.
Profesorul Streinu-Cercel spune că infecţia cu HIV nu mai este o boală care să condamne pacientul la moarte, ci este o afecţiune cronică ce poate fi ţinută sub control cu tratamentul potrivit. Mai mult, pacientul şi mai ales pacienta infectată cu HIV poate avea o viaţă normală, poate merge la serviciu, îşi poate întemeia o familie şi poate avea copii. Prima condiţie este ca aceasta să ştie că are HIV şi astfel să poată beneficia de tramentul specific infecţiei.
Luna viitoare, Ministerul Sănătăţii va emite un ordin care prevede că femeile însărcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV.
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a anunţat la Cluj-Napoca introducerea obligatorie a acestui test care este prevăzut şi acum în setul de analize pentru gravide, dar nu are un