Grecia a fost prea "puternică" pentru a fi învinsă în cursa falimentelor suverane europene. Încă se negociază noile tranşe ale împrumuturilor pe care le cere guvernul elen de la FMI şi UE, dar pare tot mai evident că o nouă ajustare a "frizurii" îi aşteaptă pe creditori.
Atunci vor începe "focurile de artificii", deoarece singuri creditori rămaşi sunt cei oficiali, iar guvernele vor trebui să le explice situaţia cetăţenilor, atunci când vor promova necesitatea creşterii impozitelor.
Germania şi-a exprimat de mai multe ori dezacordul faţă de un "haircut" al creditorilor oficiali, ultima declaraţie fiind a purtătorului de cuvât al Ministerului de Finanţe de la Berlin. Marianne Kothe a declarat pentru Bloomberg că "o reducere a datoriilor este de neconceput pentru noi".
De neconceput, într-adevăr, deoarece s-ar deschide zăgazurile petiţiilor de reducere a datoriilor din Irlanda până în Portugalia, iar valul ar trece cu mult şi dincolo de Spania. Din păcate pentru Germania, în Europa de astăzi lucrurile de neconceput au devenit banale.
Modul în care evoluează criza din Spania arată că ţara iberică este gata să se alăture Greciei în liga europeană a falimentelor suverane.
Profesorul Michael Pettis scria la începutul anului că părăsirea zonei euro de către Spania este inevitabilă, deoarece ne confruntăm cu o "problemă de aritmetică şi nu de încredere". În acest caz, Pettis se referă la aritmetica balanţei de plăţi externe. "Pentru a rambursa datoriile externe, Spania trebuie să ajungă la un excedent comercial foarte mare, dar dacă aces-ta este creat de prăbuşirea cererii interne şi creşterea şomajului, atunci situaţia politică internă va scăpa de sub control", mai arată profesorul Pettis. După aproape un an, prognozele sale sunt tot mai des validate, pe fondul amplificării mişcărilor sociale.
Dar este justificat pesimismul legat de fali