Austriecii nu vor mai dezvolta zăcămintele din Marea Neagră dacă nu le convine nivelul de taxare
Grupul austriac OMV presează pentru menţinerea unor redevenţe mici şi a unui sistem de taxare favorabil, în caz contrar ameninţând că nu va mai dezvolta zăcămintele din Marea Neagră.
“Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele”, a declarat ieri, la Londra, Jaap Huijskes, directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV. “Forările vor depinde de sistemul de taxare şi de redevenţe, depinde cât de mult se va schimba actualul sistem de taxare”, a mai afirmat el.
Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de trei-şase ori consumul anual al României.
Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011. Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de zece ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.
Export şi liberalizare
“Este clar că gazele din Marea Neagră vor merge pe piaţa domestică, primul pas este înlocuirea importurilor. Apoi, dacă vom avea surplus, vom exporta”, a mai spus Huijskes.
Compania a anunţat în dese rânduri că doreşte să exporte o parte dintre gazele naturale extrase. Acest lucru va fi posibil tehnic din 2013, când Transgaz va termina lucrul la conducta Arad-Szeged. Anul trecut, consumul de gaze al României a fost de 14,2 miliarde de metri cubi, în creştere cu 3% comparativ cu 2010. Din ac