Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzează boli digestive, rotavirusul este singurul care rezistă şi se răspândeşte mai uşor la temperaturi scăzute. De aceea boala cauzată de acest virus este supranumită şi „diareea de iarnă".
Medicii pediatri avertizează că în lunile friguroase, iarna şi primăvara, incidenţa rotavirusului creşte, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.
„Odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă şi avem mai multe contacte în spaţii închise, astfel că şansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta şi din spitale, astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică şi prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută", declară medicul pediatru Iulia Ţincu, de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu".
Specialiştii pediatri atrag atenţia că rotavirusul este o boală foarte contagioasă, care afectează 95% din copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul închis al unei camere sau comunităţi.
Medicii recomandă ca măsuri de prevenţie pe timp de iarnă: dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor, evitarea locurilor aglomerate şi izolarea persoanelor bolnave, chiar şi în interiorul familiei. Alăptarea şi vaccinarea copilului împotriva rotavirusului, pot să protejeze copiii împotriva bolii. Vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de