Economia suceveană gâfâie din toţi rărunchii, iar asta se vede nu doar în sacoşa pe care oamenii reuşesc s-o umple când merg la cumpărături, ci şi în cifrele statistice care se referă la activitatea firmelor. În cursul acestui an, judeţul Suceava s-a confruntat cu o recesiune fără margini, numărul firmelor care au fost nevoite să tragă obloanele fiind cu 3.000 mai multe în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Mai grav este că foarte multe radieri, dizolvări, suspendări de activitate sau intrări în faliment s-au consemnat şi pe timp de vară. Specialiştii spun că acesta este un semnal cum nu se poate mai prost, având în vedere că în lunile călduroase activitatea în diverse domenii ar trebui să ducă la înfiinţări de firme şi nu invers.
„Ca urmare a scăderii puterii de cumpărare, oamenii s-au rezumat doar la a-şi acoperi coşul zilnic. Iar scăderea cererii în toate domeniile de activitate are un efect de domino care în final se răsfrânge la nivelul întregului judeţ”, a arătat lector universitar doctor Ştefăniţă Şuşu, de la catedra Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.
Suceava, în topul negru din România al firmelor radiate
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului din România, în primele trei trimestre din 2012 au fost radiate 1.674 de firme sucevene, cu 533 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dintre firmele radiate anul acesta, aproape 900 sunt în lunile iunie, iulie, august şi septembrie, adică în perioada de maximă activitate economică. La acest capitol, doar câteva judeţe se bat cu Suceava pentru „supremaţie” în domeniul radierilor. Astfel, în Argeş s-au consemnat 1.572 de situaţii faţă de 1.025 în primele nouă luni ale anului 2011, în timp ce la Hunedoara au fost radiate 1.082 de societăţi, faţă de 432 în perioada de referinţă de anul trecut.
La polul o