Pomul de Craciun este o traditie crestina, care deriva din stravechi obiceiuri pagane. Acestea au la baza cultul puietilor arboricoli, care n-au fost totdeauna brazi. Dimpotriva, in functie de climat si de perioada, au fost palmieri, stejari, sau alte esente.
Bradul din plastic nu protejeaza mediul
Traditia pomului de Craciun in lumea crestina nu este foarte veche, dar nu dispunem de date certe cu privire la inceputurile acesteia. Se considera totusi ca primii brazi de Craciun au aparut in Europa la inceputul secolului XVI, in timpul reformatorului Martin Luther.
Obiceiul, la care tinem asa mult, a instituit insa un adevarat atac asupra padurilor de brazi, prin taierea puietilor, adica acea generatie vegetala care are menirea sa mentina vitalitatea speciei.
Exista in Europa cateva zone puternic afectate de acest fenomen, printre care si nordul Bucovinei sau Maramuresului, de unde vechea Austro-Ungarie se aproviziona cu puieti de brad pentru intregul imperiu.
Actiuni efective pentru portejarea padurilor s-au luat abia in secolul trecut, dar braconajul n-a fost inlaturat nici astazi. S-a parut la un moment dat ca bradul artifical din plastic ar fi o solutie convenabila sub aspect ecologic, dar si acesta are dezavantajul poluarii mediului din cauza maselor plastice nedegradabile, devenite deseuri dupa sarbatori.
Brazii cultivati in fermele americane
O solutie moderna se aplica astazi in SUA, unde taierea puietilor din padure este strict oprita, dar se incurajaza plantarea brazilor pe terenuri private. Desi valorificarea lor se poate face abia dupa 5-6 ani, afacerea s-a dovedit foarte rentabila, dat fiind ca multi americani prefera bradul natural.
Unele facilitati fiscale acordate acestui business l-au facut atractiv, iar astazi, in SUA se comercializeaza brazi proveniti fie din