Reghinul, pe lângă multe ramuri ale industriei, care făceau cinste oraşului, are şi mici întreprimzători, care încearcă în domeniul lor de activitate să producă, nu doar să cumpere dintr-un loc şi să vândă în altul. Unul dintre aceştia este şi Szegedi Attila, firma pe care o coordonează fiind una din puţinele producătoare de hornuri prefabricate din material ceramic concasat (MCS) din zonă.
Maior în armată
Poovestea hornurilor fabricate de Szegedi Attila îşi are rădăcinile din perioada petrecută în armată, unde a activat în domeniul construcţiilor. “Am lucrat în domeniul construcţilor militare. Am fost maior la unitatea de construcţii din Cluj, care aparţinea de Direcţia Domenii şi Infrastructură care deservea Armata Română din punct de vedere al construcţiilor, în zona de sud, zona Moldovei şi zona Ardealului. Noi am făcut, de exemplu, depozitul de la Gorneşti, aeroportul de la Luna, care a fost primul aeroport supersonic executat în totalitate de români. A fost şi cel de la Timişoara, dar care a fost făcut pe proiect german. Am ieşit la pensie prin ordonanţă în 1999, şi atunci m-am gândiât ce să fac în continuare. Am zis că, în această mafie a construcţiilor care cuprinde cam 90 la sută, singura breşă unde aș putea e cea cu hornurile”, spune Szegedi Attila.
Găsirea reţetei ideale
Astfel, în 2000, începe să pună pe picioare afacerea, sediul firmei fiind situat pe strada Viilor, nr 74, în Reghin. După căutări pentru găsirea materialului necesar Szegedi Attila, a găsit în cele din urmă reţeta ideală, reţetă după care se bazează în ce proveşte producerea hornurilor. “O perioadă scurtă am făcut hornuri din beton apoi am trecut pe ceramică, după care mi-am zis să experimentez și să încerc să izolez hornul. Dar cu ce? Cel mai bine şi cel mai frumos ar fi din poliestern, dar exista riscul ca temperature să-l topească. Am luat atunci un element l-am