În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, găzduită în această săptămână de Instituţia Prefectului Alba, a fost luată în discuție perspectiva redeschiderii Cabinetului de Expertiză Medicală din Cîmpeni, astfel încât pensionarii din zona Apuseni să nu mai fie obligaţi să se deplaseze la Alba Iulia pentru a beneficia de servicii medicale.
O problemă majoră, semnalată în cadrul Comisiei de Dialog Social, este volumul de muncă foarte mare şi depăşirea cu mult a normativului de 20 de bolnavi/zi, situaţie determinată de faptul că, la Cîmpeni, Cabinetul de Expertiză Medicală a fost închis. Pensionarii de invaliditate din zona Apuseni sunt obligaţi să apeleze la serviciile cabinetului din Alba Iulia, ceea ce pune dificultăţi serioase atât pensionarilor, cât şi personalului sanitar.
Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, a precizat că Instituţia Prefectului – Judeţul Alba trebuie să intervină la Casa Naţională de Pensii pentru redeschiderea Cabinetului de Expertiză Medicală din Cîmpeni. În acest fel, pensionarii din zona Apuseni nu vor mai fi obligaţi şi la drum lung şi la cheltuială mai mare, iar activitatea personalului din cabinetele de expertiză medicală va putea fi desfăşurată în mod corespunzător.
În primele 6 luni ale anului 2012, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Alba, erau înregistraţi 4.153 de pensionari de invaliditate, cu 390 mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea cu 8,59% a cazurilor este cauzată de modificarea criteriilor medicale de expertizare şi creşterea exigenţelor de evaluare, după cum se arată în raportul prezentat de Casa Judeţeană de Pensii în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social.
Conform aceleiaşi analize, din punctul de vedere al gradelor de invaliditate, s-a constatat o scădere accentuată la gradul II, cu 15,37%, şi o creştere uşoară, cu 2,32%, a gradului III, evoluţie determinată de mod