Autorităţile au întocmit un plan de măsuri pentru menţinerea în stare de funcţionare a drumurilor naţionale în perioada iernii. Astfel, poliţiştii şi reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale au stabilit bazele de deszăpezire şi punctele de sprijin pentru fiecare sector de drum, dar şi dotarea acestora cu materiale antiderapante şi carburant. Totodată, a fost stabilit numărul şi categoriile de utilaje care ar putea interveni prompt pe toate sectoarele de drum, dar şi personalul care trebuie să acţioneze, atât din partea Secţiei de Drumuri Naţionale cât şi din cadrul Poliţiei Rutiere. Au fost desemnate inclusiv persoanele de contact din cadrul celor două instituţii, care vor coordona activităţile. Intervenţiile pe timpul iernii au fost stabilite în funcţie de importanţa drumurilor.
Pentru ca drumurile să nu fie blocate de zăpadă, a mai fost întocmit şi un program comun de măsuri cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, pentru menţinerea în stare bună a drumurilor judeţene. Totodată a fost emisă şi dispoziţia IPJ privind participarea poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor la gestionarea situaţiilor de urgenţă, respectiv căderi masive de zăpadă sau viscol. În baza acestei dispoziţii, s-a stabilit ca începând cu data operaţionalizării comandamentelor de iarnă, subunităţile din structura inspectoratului să raporteze la Centrul Operaţional al IPJ toate datele de interes privind starea drumurilor naţionale şi judeţene blocate, restricţionate sau cu trafic pe un singur sens, avându-se în vedere raportarea imediată în cazul în care în trafic sunt maşini sau persoane blocate sau când apar situaţii critice, pentru a fi luate măsuri.
Poliţiştii spun că în urma analizei situaţiei de iarna trecută, s-a constatat că au fost o serie de disfuncţionalităţi, determinate de lipsa de comunicare cu şefii secţiilor şi districtelor de drumuri naţionale. „Pe acest fond, s-