Ziua de miercuri, 21 noiembrie 2012, va fi înscrisă cu cruce neagră în calendarul huliganismului politic de la Bucureşti. Este ziua în care Curtea Constituţională a pus capăt unui derapaj absurd şi periculos al Parlamentului.
Judecătorii constituţionali au decis, cu scorul absolut de 9-0, că Senatul României nu a respectat o decizie a instanţei, încălcând astfel separaţia puterilor în stat, atunci când a votat pentru menţinerea mandatului de senator al PNL-istului Mircea Diaconu. Actorul fusese găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, verdict confirmat, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Să ne amintim: pe 16 iulie 2012, în plină ofensivă pucistă a trioului Voiculescu - Ponta - Antonescu, şeful Guvernului român a primit din partea Comisiei Europene celebra „listă în 11 puncte", reprezentând tot atâtea probleme care să fie rezolvate în regim de urgenţă. Pe „lista lui Barroso", la punctul 9, scria aşa: „abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie".
E drept, Jose Manuel Durao Barroso a insistat pe miniştri, pierzându-i din vedere pe parlamentari. Fatală scăpare! Guzganii de la Bucureşti au profitat din plin, poftindu-l pe Mircea Diaconu afară din Guvern, dar îndemnându-l să rămână în Senat. Ba mai mult, senatorii au şi votat păstrarea actorului liberal în Parlament şi, implicit, ignorarea unei hotărâri a Justiţiei.
Miercuri, 21 noiembrie, a fost ziua în care Senatul României ar fi trebuit să convoace o şedinţă solemnă în care să declare că, urmare a „cazului Diaconu", este o instituţie abuzivă, nesimţită şi antidemocratică. Sau măcar atât: că este o instituţie care a comis un abuz incalificabil, av