Anul 2012 a adus o vara fierbinte pentru grau si mai ales porumb, care a ajuns in august 2012 la cele mai ridicate cotatii din istorie. Vremea joaca un rol esential in stabilirea preturilor pe pietele de marfuri agricole, seceta din SUA si alte state producatoare de porumb fiind motivul esential pentru aprecierea masiva a preturilor.
Cotatia porumbului a crescut cu 26,3% de la inceputul anului pana la maximele inregistrate in 22 august. Intre 1 ianuarie si 20 noiembrie, porumbul s-a scumpit cu 13,05%, si in aceeasi perioada graul a crescut cu 27,5%. Cotatiile au inregistrat corectii descendente in lunile de toamna, intr-o coborare de peste 10% a preturilor pentru porumb si de putin peste 7% pentru grau, noteaza XTB Romania.
Cel mai recent raport al USDA (United States Department of Agriculture) a indicat o majorare a previziunilor pentru recolta de porumb si rezervele de grau in SUA fata de estimarea precedenta, ajutand la pastrarea “calmului” in piete. La nivel global estimarea de productie pentru 2012/2013 a fost coborata cu 1,9 milioane de tone, dar si cererea a urmat aceeasi tendinta. Stocurile finale estimate in perioada de referinta au fost in crestere cu 1,2 milioane de tone, in timp ce pentru porumb stocurile ar urma sa ajunga la 118 milioane de tone.
Prognoza meteo pe termen mai lung sustine insa o continuare a secetei in SUA care afecteaza graul de iarna. Cea mai aspra seceta din ultimii 56 de ani si-a pus deja amprenta asupra preturilor in vara si ar putea continua in unele regiuni pana in februarie, precizeaza Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania.
Preturile ridicate au redus stimulentele pentru achizitia de alimente din partea autoritatilor americane in acest an, ceea ce a coborat rezervele facute disponibile “bancilor de alimente”, care ofera sprijin celor aflati in dificultate. Rusia a previzionat recen