Sînt alegeri şi panseul favorit al analiştilor este despre cum spun politicienii orice ca să ne cîştige votul. Spun multe, dar nu orice. De cîte ori aţi auzit discutată de politicieni una dintre cele mai spinoase probleme ale momentului: relaţia cu băncile, comisionarea aberantă, nesimţire locală (pe lîngă aia globală, cu sute de bănci răscumpărate cu bani publici care acum fac presiuni şi dau lecţii de cheltuire prudentă).
De ce nu vorbesc despre bănci? Pentru că se înţeleg bine şefii băncilor cu politicieni cheie (a se vedea recentul scandal cu vicepreşedintele BRD), pentru că sînt bine apărate de FMI sau BNR. Acum ceva timp, ordonanţa 50 care prevedea o oarecare reglare a relaţiei cliint-bancă a fost făcută praf după presiuni clare FMI, BNR şi după ce politicienii au executat cuminţi direcţia trasată. Împotriva majorităţii votanţilor lor.
Scenariul pare să se repete. Un document secret al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a fost publicat ieri de ZF şi a făcut destule valuri. Şeful asociaţiei a recunoscut documentul şi a repetat în formule mai prudente aceeaşi idee: dacă ne veţi obliga să dăm înapoi banii percepuţi abuziv clenţilor (mai precis, dacă un client cîştigă un proces, hotărîrea judecătorească va fi aplicată tuturor clienţilor băncilor; deci băncile nu mai pot miza pe pasivitatea şi pe neputinţa clienţilor).
Textul din document:
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că “ar putea pune în dificultate industria bancară”.
Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul întregului portofoliu de cre