Respecţi programul de odihnă şi, totuşi, te trezeşti obosit? Plângerile partenerului în legătură cu faptul că sforăi ar putea explica acest lucru. Află ce afecţiuni se pot ascunde în spatele sforăitului şi cum poţi scăpa de această problemă.
Aproximativ 45 la sută din europeni sforăie, afirmă specialiştii. Dacă faci parte din această categorie, este bine să ştii că din cauza sforăitului ai un somn agitat, iar lipsa odihnei suficiente te poate îmbolnăvi.
Ce riscuri prezinţi?
O complicaţie serioasă a sforăitului este oprirea respiraţiei în timpul somnului pentru câteva secunde, la intervale mai mici sau mai mari de timp, ce determină scăderea concentraţiei de oxigen în sânge (apnee). Acestea nu sunt însă singurele neplăceri pe care le creează. Apneea determină dureri de cap, transpiraţie în timpul nopţii, pierderi de memorie, lipsă de concentrare, oboseală, somnolenţă în timpul zilei şi sângerări nazale. Din cauza apneei cresc şi riscurile de boli cardiovasculare: hipertensiune, insuficienţă cardiacă, chiar infarct. În situaţia în care te confrunţi cu această afecţiune, se impune un control medical. Tratamentul constă în purtarea unui aparat nazal în timpul somnului.
În viitor, o pastilă antisforăit
Specialiştii de la Centrul de Cercetare a Problemelor Somnului din cadrul Spitalului Henry Ford, Detroit, au pus la punct şi o pilulă antisforăit. Administrată zilnic, aceasta i-ar putea ajuta pe bărbaţi să nu mai sforăie. Testele preliminare, efectuate pe aproximativ 40 de bărbaţi, au arătat că pastila scade cu 40 la sută simptomele de apnee.
Afecţiunile respiratorii, principalii vinovaţi
Este bine să ştii când este vorba despre sforăit normal şi când e vorba de cel cronic. Una dintre cauzele cel mai des întâlnite ale sforăitului este congestia nazală, ce se întâlneşte în cazul în care ai răcit sau eşti alergic. Explicaţia este simpl