"Îmi place de Dan Şova, pentru că l-a combătut bine pe Ceauşescu", ne explică Mitică, un oltean din comuna Radomireşti. "Ădică, pe Băsescu.." se corectează bărbatul, după ce zăreşte zâmbetul nostru. "Eu îl votez pe dumnealui, că are nişte ochi albaştri aşa de frumoşi", completează şi vânzătoarea de la primul magazin din comuna ce face parte din colegiul unde candidează Dan Şova pentru un nou loc în Senat. Când i-am întrebat pe cei doi dacă ştiu cine e contracandidatul senatorului PSD, oamenii au ridicat din umeri. Nu ştiau şi asta nu din vina lor, ci pentru că pur şi simplu ceilalţi competitori abia dacă au unul sau două afişe în tot colegiul.
De fapt, asta e principala caracteristică a campaniei electorale pentru parlamentare din acest an. Dacă în 2008 şi 2009 satele erau pline de roşu sau portocaliu, iar românii purtau cu mândrie şepci şi tricouri de la PSD ori PDL, acum mediul rural e la fel de gri ca în orice altă toamnă. Candidaţii nu mai sunt interesaţi să fie cunoscuţi de electorat pentru că în cele mai multe colegii jocurile sunt deja făcute. "La noi, nu există campanie electorală decât în colegiul Alexandria. Se ştie că USL va câştiga totul. Prin urmare, bătaia este pentru redistribuirea de după alegeri, iar luptele se dau în interiorul partidelor, nu între partide", ne-a explicat un membru din conducerea PP-DD Teleorman.
Legea electorală prevede că în cazul în care un partid obţine un scor de peste 5%, limita pentru intrarea în parlament, dar nici unul dintre candidaţii săi nu câştigă colegiile dintr-un judeţ, formaţiunea să primească locuri în parlament prin redistribuire. Iar locurile sunt acordate candidaţilor din partid care au obţinut mai multe voturi, la nivel de judeţ, în comparaţie cu proprii colegi. „Cum USL domină tot şi sunt greu de învins, candidaţii ARD luptă între ei şi PP-DD tot între ei", ne-a explicat sursa citată.
@N_P