Deficitul de cont curent nu se finanţează autonom, în prezent, ci este finanţat prin utilizarea rezervei internaţionale a Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank.
"Deficitul de cont curent, deşi este pe la 4% din PIB, nu este finanţat autonom, adică nu avem capitaluri private, în acest moment, care să finanţeze deficitul de cont curent, fie el şi de 4% din PIB. Sunt cinci miliarde euro care trebuie finanţaţi. Intrările de fonduri europene sunt foarte mici şi fie reduc deficitul de cont curent, fie îl finanţează, depinde unde le contabilizăm, dar important este că în acest moment deficitul de cont curent nu se finanţează autonom, mai precis el este finanţat prin utilizarea rezervei internaţionale a BNR', a spus Dumitru.
Potrivit acestuia, dacă nu reuşim să canalizăm investiţii străine directe în perioada trimestrelor următoare, 'că deja este o urgenţă', şi intrări de bani europeni vom avea mari dificultăţi în a finanţa un deficit de cont curent, fie el şi de 3-4% din PIB'.
'Trebuie să reuşim să refinanţăm datoria externă, care nu e deloc mică şi avem maturităţi mari în perioada următoare şi în sectorul public şi în cel privat. Trebuie să finanţăm şi deficitul de cont curent. Nu e deloc uşor. Ca să poţi să recanalizezi investiţiile ai nevoie de predictibilitate, lucru care lipseşte cu desăvârşire, în acest moment. În plus, absorbţia de fonduri europene a fost o iluzie şi am văzut cu toţii lucrul acesta. Sperăm ca toate forţele politice, că sunt în opoziţie, că sunt la putere, să-şi canalizeze toate eforturile, în perioada următoare, pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, pentru că altfel nu are sens să discutăm de creştere economică', a explicat economistul Raiffeisen Bank.