O sentință judecătorească din 2007 a declanșat o adevărată bătălie între cei 1.200 de localnici ai satului Nadaș și familia care deține actele de proprietate asupra terenurilor pe care sunt construite gospodăriile oamenilor. MARTORII
Țăranii din Sohatu își amintesc, cu amuzament și confuzie, de proiectul spaniol, la coadă la pensii
Sursa: VLAD STĂNESCU
O familie din judeţul Arad îşi revendică cele 8.700 de hectare de terenuri şi păduri câştigate în instanţă, echivalentul întregului sat Nadaş. Printre altele, oamenii deţin terenurile pe care s-au construit biserica şi cimitirul.
Război pe viaţă şi pe moarte
Sentinţa de restituire în natură a pământurilor datează încă din 2007, dar beneficiarii au început să-şi ceară drepturile abia în ultimul an. Au început cu demolarea păşunilor şi a gospodăriilor. ”Localnicii se tem că rămân fără sursa de supravieţuire. Practic, familia respectivă a câştigat întreaga suprafaţă a satului. Noii proprietari au acum şi un ocol silvic privat”, declară Petrică Horga, viceprimarul comunei Tauţ, de care aparţine satul Nadaş.
Edilul spune că familia care a obţinut terenurile a prezentat în instanţă documente din care rezultă că este moştenitoarea unui grof, Iosif Grosz, care a deţinut importante proprietăţi în zonă în perioada interbelică. „Au câştigat 101 numere topo, inclusiv biserica şi cimitirul”, recunoaşte chiar Stelian Lupu, avocatul unora dintre localnici. Satul Nadăş are aproximativ 1.200 de locuitori.
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR: OPTIMISM ȘI SUCCES. Sătenii care au ridicat un pod într-o zi lucrează acum să ridice două case. Totul fără baniEROU LA MARE ÎNĂLŢIME. Un pasager a aterizat un avion pe aeroportul din DublinDIICOT: Clanurile INTERLOPE au un nou lider EXTREM de periculos. ”REGELE” interlopilor: „Eu sunt infractor! Îţi scot un ochi. Te bag în ciment!”
TOP 5 CELE MAI POPULAR