Imunizarea care se face an de an împotriva gripei în întreaga lume este supraestimată şi suprapromovată de guverne, sunt de părere specialiştii americani. Ei consideră că este nevoie de mai multă cercetare în acest domeniu, pentru crearea unor vaccinuri cu eficienţă sporită.
Prea mulţi bani se cheltuiesc anual pentru vaccinul gripal, care nu oferă o protecţie atât de mare împotriva tuturor virusurilor gripale care circulă într-un sezon, atrag atenţia oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Cercetarea Bolilor Infecţioase din cadrul Universităţii Minnesota, din SUA.
De altfel, directorul acestui Centru, medicul Michael Osterholm, spune: „Am fost mulţi ani un puternic susţinător al vaccinării, în general, şi al imunizării antigripale, în special. Încă recomand să fie folosit, fiindcă este tot ce avem pentru prevenirea gripei. Dar l-am supraestimat. Pentru unele grupe de vârstă, în unii ani, eficienţa lui a fost extrem de limitată faţă de ce se crezuse iniţial."
De exemplu, potrivit unei cercetări, vaccinul oferit populaţiei din Marea Britanie (trivalent inactivat) oferă o protecţie de doar 59% adulţilor sănătoşi cu vârste între 18 şi 64 de ani. Iar în ceea ce priveşte grupa de vârstă de peste 65 de ani, cu risc crescut de infecţie şi de complicaţii, nu există studii decente care să dovedească eficienţa vaccinului britanic.
De altfel, un expert britanic a declarat, pentru The Telegraph, că vaccinarea antigripală este „o pierdere de bani".
În România, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 11 milioane de lei pentru campania de imunizare antigripală şi a achiziţionat un milion de doze de vaccin.
Nu garantează că nu ne vom îmbolnăvi
Aproape în fiecare zi, persoane care s-au vaccinat împotriva gripei sau care şi-au imunizat copiii ajung la medic plângându-se că au manifestări ale gripei chiar şi la mai multe săptămâni după injecţi