Toţi cei 27 de lideri europeni şi cel croat se întâlnesc joi cu Herman Van Rompuy. Traian Băsescu a ieşit din reuniune cu puţin după ora 12, dar fără a fi eliminat articolul 45. Aceste "confesionale" vor duce până joi seară la redactarea unei noi propuneri de buget UE pentru 2014-2020.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Herman Van Rompuy este pe cale să analizeze mandatul de negociere pe care fiecare lider european l-a primit în propria Capitală. În funcţie de flexibilitatea de care dă dovadă fiecare stat membru, Van Rompuy va redacta o nouă propunere de buget pentru perioada 2014-2020.
Traian Băsescu a părăsit clădirea Consiliului de Miniştri după ora 12. El a fost precedat în confesionale de Marea Britanie, Cehia, Cipru şi Belgia. Au urmat Irlanda şi Luxemburg.
Primele informaţii din aceste reuniuni arată că pentru moment nu se negociază nimic, ci fiecare lider îşi reafirmă dorinţele şi aşa-numitele "linii roşii", elementele peste care nu se poate trece din punct de vedere naţional.
România îşi doreşte eliminarea din propunerea lui Van Rompuy a faimosului articol 45, care leagă capacitatea de absorbţie a României de limitarea creşterii fondurilor pentru coeziune la 15%. Acest articol este discriminatoriu, spune România, întrucât ea este singura vizată.
Ultimele elemente arată că nu se va renunţa totuşi la acest articol, cu toate că argumentele României sunt solide. Vorbim aici despre fonduri importante privind coeziunea, ceea ce este similar cu investiţii şi creştere economică.
Germania, autoarea articolului 45, a fost însă fermă când i l-a impus lui Van Rompuy şi ea doreşte să penalizeze România, care în mod vădit, nu ştie nici să atragă şi nici să folosească fondurile comunitare.
Situaţia este în general extrem de tensionată la Bruxelles, deşi prim-ministrul britanic, David Cameron, dădea dimin