Decizia grupului german Draexlmaier de a nu mai construi o fabrică la Bălţi se datorează, în mare parte, hărţuirii la care este supus investitorul de către Serviciul Fiscal. Şeful Fiscului, Nicolae Vicol, neagă acuzaţiile.
În ultimii trei-patru ani Republica Moldova nu s-a bucurat de atenţia unor investitori importanţi. Printre excepţii a fost intrarea pe piaţă a concernului german Draexlmaier, unul dintre cei mai mari producători din lume de componente şi echipamente electrice pentru automobile.
Draexlmaier a deschis până în anul 2011 două fabrici în Zona Economică Liberă Bălţi (ZEL Bălţi), la care lucrează în prezent 2.600 de angajaţi, şi urma ca în acest an să mai inaugureze încă una, cea mai mare, unde trebuiau să fie angajate circa 2.000 de persoane.
AU RENUNŢAT LA MOLDOVA ÎN FAVOAREA ROMÂNIEI
Finalizarea construcţiei era preconizată pentru luna noiembrie a acestui an, iar procesul de producţie urma să fie lansat în luna februarie 2013. În cadrul unei vizite a premierului Vlad Filat la Bălţi, la 1 august 2012, s-a anunţat chiar că până în anul 2014 compania va crea circa 11.000 de locuri de muncă.
Zilele trecute însă Draexlmaier a renunţat la construcţia celei de-a treia uzine în favoarea României, decizie ce pune în pericol eforturile autorităţilor de la Chişinău de a atrage noi investiţii în sectorul industrial şi de a scoate economia din criză.
Deocamdată administraţia companiei refuză să comenteze situaţia creată, dar corespondenţa pe care o are cu autorităţile moldovene arată că plângerile lor au ajuns la cancelarul Angela Merkel şi la deputaţii germani.
AMENZI DE 25 DE MILIOANE DE LEI
Motivul de bază care a provocat nemulţumirea businessmenilor sunt controalele efectuate de către Serviciul Fiscal pe parcursul ultimelor nouă luni. Cel mai recent a fost iniţiat chiar săptămâna aceasta, iar la începutul lunii noi