De scurt timp pe piaţa românescă, dar de mult timp pe pieţele din străinătate, a apărut un nou material de termoizolare a locuinţei: izolaţia din lână de oaie. După multe sute de ani omul a descoperit că lâna care îl protejează cel mai bine, poate la fel de bine proteja şi casa. Pe piaţa românească sunt puţine firme care doar promovează noul material ecologic de izolare termică a locuinţei.
În România nu există încă o piaţă pentru acest tip de izolare pentru locuinţă, în condiţiile în care românul este cât se poate de interesat de termoizolarea casei, întrucât speră să obţină micşorarea facturii de căldură. Puţine firme propun soluţia izolării casei cu lână de oaie.
“Soluţia izolării locuinţei cu lână este nouă pentru România. Noi doar o promovăm şi putem anunţa un preţ şi detalii tehnice ale produsului. De montat nu am montat niciodată, nu am avut comenzi. Lâna se montează ca şi vata bazaltică, fie între pereţi de rigips, fie de OSB prin capsare. Se întinde şi se capsează”, a spus pentru RTV.NET, Cătălin Predoi, director tehnic la termocel.ro.
Cum arată izolaţia
Lâna de oaie trece prin anumite faze de prelucrare până în faza în care poate fi folosită drept izolant termic pntru casă. Lâna este spălată, pieptănată mecanic şi presată în straturi mici, rezultând un fel de pături de diverse grosimi şi mărimi, cum sunt cele de vată bazaltică.
Izolaţia din lână poate fi montată atât pe pereţi, ca izolant pentru plafonul dintre etaje, dar şi ca izolant pentru acoperiş.
Avantajele lânii în pereţi
Pricipalul avantaj al lânii: este un material ecologic. “Pe lângă faptul că este un material ecologic, lâna fabricată pentru izolarea termică a casei este ignifugă, are un comportament foarte bun la umiditate, este rezistentă împotriva dăunătorilor de origine animală şi la mucegai”, a spus Cătplin Predoi.
De asemenea, lâna oferă un coefi