La fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar, ceea ce face ca această formă de cancer să înregistreze cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depăşind inclusiv cancerul de prostată sau pe cel mamar.
Probabilitatea de apariţie a cancerului pulmonar este relativ redusă până la vârsta de 39 de ani, însă apoi începe să crească o dată cu înaintarea în vârstă. De aceea, medicii recomandă ca toate persoanele de peste 40 de ani să meargă cel puţin o dată pe an la medicul de familie pentru a-şi verifica sănătatea plămânilor.
Fumătorii sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire de cancer pulmonar. Specialiştii estimează că un individ care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi are un risc de a dezvolta cancer la plămâni de 20 - 25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător. Incidenţa de apariţie a cancerului pulmonar depinde foarte mult şi de momentul în care individul s-a apucat de fumat (vârstă), numărul de ani dedicaţi fumatului, numărul de ţigări fumate, conţinutul în nicotină al ţigărilor fumate, perioada de când a abandonat fumatul, dar şi de perioada în care este expus unor alţi factori de risc.
„Aerul pe care îl respirăm în fiecare zi e din ce în ce mai otrăvit, mai toxic, mai poluat. Într-o lume plină de automobile şi ţigări veşnic aprinse pretutindeni, praf şi coşuri industriale, trebuie să ne protejăm. Ceea ce trebuie să ştim este că bolile de plămâni sunt din ce în ce mai frecvente atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului şi cine din cauza a ceea ce respiră zi de zi. Nu eşti protejat dacă nu fumezi. Nu e suficient. Cu toţii trebuie să mergem la control în fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plămâni. Nu trebuie să negociem propria noastră sănătate. Nu amânaţi consultul medicului. Este important să aflaţi din t