Nu puțini sunt candidații la funcția de senator sau deputat care vin din zona de business. Ce i-a determinat să intre în competiție și care sunt șansele să-și poată separa cariera de antreprenor de cea de politician?
Pe model american sau ex-sovietic, tot mai mulți oameni de afaceri s-au înscris în cursa electorală. Printre ei sunt nume deja consacrate în domeniu, ca Verestoy Attila, senatorul UDMR prezent în Top 300 Capital cu o avere evaluată la 60-65 de milioane de euro, care vrea al șaptelea mandat consecutiv. Sau Călin Popescu Tăriceanu, implicat în companii din domeniul auto sau din cel al investițiilor financiare, aflat în fața celui de-al șaselea mandat. Ori Dan Voiculescu, președinte de onoare al Partidului Conservator și senator din 2004, a cărui familie figurează în Top 300 pe una din primele poziții, cu 600-650 de milioane de euro. Tot de la PC vine și Maria Grapini, cu afaceri în zona industriei textile, care concurează pentru un scaun de parlamentar în Timiș. În timp ce Relu Fenechiu, de la PNL, vrea un nou mandat în județul pe care îl reprezintă în Camera Deputaților începând din 2004.
Alții au cochetat ceva mai recent cu politica, cum ar fi Gigi Becali (avere 300 de milioane de euro), care a ajuns europarlamentar în 2009, iar acum candidează la Senat din partea USL în sectorul 6. Sau Gheorghe Nețoiu, care a fost membru în PSD și, apoi, UNPR, iar acum candidează din partea PP-DD în Dolj.
Dar listele depuse de partide la birourile electorale conțin multe alte nume de antreprenori. Dumitru Mihalescul, de exemplu, cu afaceri de peste 40 de mlioane de euro în 2012, vrea să devină deputat de Suceava din partea ARD. Tot pentru ARD candidează în Argeș omul de afaceri Cătălin Bulf, care a fost investigat la un moment dat de DIICOT. Procurorii suspectau că el a făcut afaceri cu petrol în Irak în perioada în care această țară se afla sub e