Peste 41 de hectare de teren pe care a fost situată fosta platformă siderurgică a combinatului din oraşul Călan vor fi ecologizate şi transformate într-un parc industrial, investiţia în valoare de 19,94 milioane euro fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR) în baza unui proiect de finanţare nerambursabilă câştigat de Primăria Călan şi Consiliul Judeţean Hunedoara.
Lucrările presupun anihilarea compuşilor toxici rămaşi pe o suprafaţă de un hectar, unde a funcţionat fosta uzină cocso-chimică a combinatului siderurgic, locul fiind extrem de poluat şi necesitând proceduri speciale pentru neutralizarea solului.
'Proiectul de la Călan are două etape: prima se referă la decontaminarea terenului, începând cu pânza freatică, solul şi tratarea gudronului stabilizat. Faza a doua este una de reconstrucţie, cu tot ceea ce înseamnă realizarea unui parc industrial, respectiv drumuri, canalizare, reţele de apă, linii electrice, reţele de gaz', a declarat joi directorul tehnic al firmei care se ocupă de acest proiect, Constantin Diaconescu.
Potrivit estimărilor din proiect, de pe fosta platformă siderurgică vor fi evacuaţi peste 22.000 de metri cubi de resturi de beton rămase din demolarea vechilor spaţii industriale şi fundaţii. Alţi 10.000 de metri cubi de pământ vor fi excavaţi până la aproape doi metri adâncime şi apoi vor fi trataţi termic în vederea decontaminării de resturile de compuşi petrolieri ce s-au infiltrat în sol.
Autorităţile locale apreciază că ecologizarea platformei şi transformarea ei într-un parc industrial reprezintă o şansă pentru dezvoltarea economică a oraşului, puternic afectat de închiderea combinatului siderurgic.
'Combinatul din Călan avea 7.500 de angajaţi, în anul 1990. Acum pe raza oraşului mai sunt circa 600 de locuri de muncă. Dacă înainte oamenii veneau să muncească în C