Oricât de inumane ar părea planurile de viitor în contextul violenţelor din Orientul Mijlociu soldate cu victime în rândul civililor, câștigătorii și învinșii conflictului dintre Israel și Fâșia Gaza își reorganizează deja alianțele politice din zonă.
Încă dinainte ca secretarul american de stat, Hillary Clinton, să anunţe încetarea focului, analiştii au spus că evenimentele din ultima săptămână au schimbat destinul multor oameni din Orientul Mijlociu.
Președintele egiptean Mohamed Morsy, un lider subestimat până în prezent, s-a descurcat admirabil de bine pe ceea ce CNN numeşte un teren minat de interese competitive.
„Spre surprinderea multora, un președinte din Egipt, perceput ca un lider slab, a izbutit", a spus Aaron David Miller, savant la Centrul Woodrow Wilson.
Morsy a demonstrat că are influența necesară pentru a aduce gruparea Hamas la masa negocierilor şi de a-i convinge pe liderii grupării palestiniene să înceteze focul. Intermedierea acestor negocieri i-a adus mult-râvnitul capital politic, atât în rândul țărilor arabe, cât și în Statele Unite, scrie CNN.
Acest lucru a reprezentat o victorie atât pentru Israel, cât şi pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Cu doar câteva luni înainte de alegeri, guvernul lui Netanyahu a ucis un lider al grupării Hamas. Au urmat sute de atacuri aeriene asupra Gazei, dar adevărata victorie îi aparţine sistemului antirachetă „Iron Dome" finanţat de SUA, care a protejat teritoriul israelian de zeci de rachete.
Ironic este că Hamas a părut încurajată de acest conflict, remarcă Milles. „Gruparea Hamas a devenit mai puternică și și-a consolidat controlul asupra Fâșiei Gaza", a spus el.
În ochii poporului palestinian, liderii militanți ai Fâșiei Gaza au atacat Israelul mai violent ca niciodată, lansând rachete mai departe ca oricând pe teritoriul israelian.
„Uitați-vă la