Rusia sfătuieşte Turcia să nu instaleze rachete Patriot în apropiere de graniţa cu Siria, dar încurajează în schimb găsirea unei soluţii politice, a declarat joi ministrul rus al Afacerilor Externe.
"Militarizarea frontierei turco-siriene este un semn îngrijorător", a declarat Aleksandr Lucaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, comentând cererea făcută de Ankara la NATO, în vederea instalării de rachete pe teritoriul său.
"Sfatul nostru pentru colegii turci este altul: utilizarea potenţialului de influenţă asupra opoziţiei siriene pentru a se ajunge mai repede la demararea unui dialog intersirian, şi nicidecum folosirea forţei pentru a provoca o întorsătură periculoasă a situaţiei", a adăugat acesta.
"Am văzut reacţia partenerilor noştri din NATO", a mai declarat purtătorul de cuvânt.
"Asemenea demersuri este evident că nu cresc optimismul unei soluţii politice rapide" în Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.
Miercuri, Turcia a cerut oficial membrilor NATO instalarea de rachete de apărare antiaeriană şi antirachetă de tip Patriot de-a lungul graniţei cu Siria.
Îndeosebi Statele Unite şi Franţa s-au declarat în favoarea unei asemenea cereri.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Ramussen, a indicat că organizaţia analizează "fără întârziere" cererea turcă. Dintre cei 28 de membri NATO, doar de Germania, Olanda şi Statele Unite posedă baterii de rachete Patriot.
Rusia, parteneră de mult timp a regimului sirian căruia îi furnizează armament în pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori în cadrul ONU, alături de China, rezoluţiile occidentale care vizează presiuni prin ameninţarea cu sancţiuni pentru regimul de la Damasc.