De ce R.Moldova e ocolită de investitorii importanţi? (Adevărul) Publicaţia de limba rusa „Kommersant.md” scrie despre decizia Fondului Monetar Internaţional (FMI) de a prelungi programul de asistenţă pentru Republica Moldova cu încă trei luni, deşi acesta urma să se încheie la 29 ianuarie 2013. Emisarul FMI, Nikolay Gueorguiev, a îndemnat Guvernul de la Chişinău să nu mai amâne mărirea taxelor la băuturile alcoolice şi carburanţi. De asemenea, dl Gueorguiev a amintit despre nevoia adoptării unei legi privind transparenţa în sectorul bancar, arătându-se îngrijorat de „deteriorarea calităţii activelor şi problemele legate de „Banca de Economii”, în care statul este acţionarul majoritar, şi consideră că este necesară implicarea urgentă a autorităţilor”.
Cotidianul „Adevărul” observă că în ultimii ani Republica Moldova nu s-a bucurat de atenţia unor investitori importanţi. Printre excepţii a fost intrarea pe piaţă a concernului german Draexlmaier, unul dintre cei mai mari producători din lume de echipamente electrice pentru automobile. Draexlmaier a deschis până în anul 2011 două fabrici în Bălţi, la care lucrează în prezent 2.600 de angajaţi. Zilele trecute însă compania a renunţat la construcţia celei de-a treia uzine în favoarea României, decizie ce pune în pericol eforturile autorităţilor de la Chişinău de a atrage noi investiţii şi de a scoate economia din criză. Decizia companiei se datorează, în mare parte, hărţuielii la care este supus investitorul de către Serviciul Fiscal, scrie „Adevărul”.
Victoria Puiu notează în „Timpul”, făcând referire la datele Băncii Mondiale, că în timp ce, acum patru ani, transferurile imigranţilor moldoveni reprezentau o treime din produsul intern brut (PIB), anul curent, ponderea acestora constituie 23 la sută. „Noi exportăm forţa de muncă pe pieţele din afară, iar în schimbul lor primim aceste „finanţăr